Högsta kvalitet Full teknisk support Korta leveranstider
PDF:er
Logga in

59% effektivare borrar från GJS Verktyg

Reportage – Karlskoga Automatsvarvning och GJS Verktyg

Per Lundström, Produktionstekniker på Karlskoga Automatsvarvning är mycket nöjd med GJS nya verktyg – ”Allt flyter bara på”

Lyckat samarbete när Karlskoga Automatsvarvning är först ut i Sverige att testa GJS Verktygs nya effektiva mikroborr av typ NX-VA med invändig kylning, för rostfritt och andra exotiska material.

Karlskoga Automatsvarvning är en kvalificerad underleverantör av maskinbearbetade komponenter med höga krav på kvalitet och leveranssäkerhet. ”Vi klarar allt från det enklaste till det mest avancerade som går att göra i en svarv” – Förklarar Per Lundström, Produktionstekniker.

Man bearbetar i alla typer av material även exotiska duplex-material från diameter 1 mm upp till 100 mm och 650 mm längd, med toleranser ner till 6-8 tusendelar.

GJS Verktyg firade nyligen 25 år i branschen och har varit Karlskoga Automatsvarvnings pålitliga verktygsleverantör i över 20 år. GJS är specialiserade på verktyg och teknik för effektivare bearbetning. I dag är GJS på besök hos Karlskoga Automatsvarvning för att följa upp testet av de nya högkvalitativa borrar från NX-VA-serien. ”Vi har testat en borr med helt ny skärgeometri med konkav spets, där fokus har lagts på egg-preparering och den nya HiPims-beläggningen, en beläggning som är helt slät och ger betydligt mindre friktion än vår tidigare beläggning. Det gör att spånorna lätt följer med ut ur hålet utan motstånd. ” – säger Kim Hällgren, teknisk säljare på GJS

Nya SuperV-NX VA-IK med konkav spets och HiPims-beläggning.

Per Lundström, Produktionstekniker på Karlskoga Automatsvarvning tillsammans med Kim Hällgren, teknisk säljare på GJS.

GJS Verktyg lanserade nyligen STOCK HM Mikroborr SuperV-NX VA för rostfritt och superlegeringar som titan, inconell och andra exotiska material. Autosvarv ville testa det nya verktyget med diameter 2,8 mm 5xD för att se hur bra verktyget fungerar i ett tufft rostfritt duplexmaterial. Det blev en succé! – säger Per Lundström, produktionstekniker. Prestandan ökade från 15 m/min, matning 0,035 till  25 m/min och matning 0,05 mm/varv med det nya verktyget, samtidigt som man kunde tillverka 2700 komponenter,  istället för som tidigare 1700 komponenter per verktyg från en annan leverantör. Det nya verktyget från GJS gav alltså en förbättrad livslängd med 59% och ökade samtidigt produktionstakten. 

William Wiker, CNC-Team Tekniker, visar stolt upp en av detaljerna som Autosvarv har tillverkat

Det går bra för verkstadsbranschen konstaterar Johan Stening, VD på Karlskoga Automatsvarvning, Autosvarv har under en längre tid sökt operatörer,  – Det är en utmaning att hitta rätt personal, som kan gå direkt in i produktionen och vara självgående i vårt team. William Wiker (på bilden) kom direkt från Industritekniska programmet Möckelngymnasiet i Karlskoga och ansvarar redan för flera maskiner. Autosvarv söker ytterligare operatörer.

Utsikt över den moderna maskinparken. Kim Hällgren, teknisk säljare på GJS tillsammans med några operatörer.

GJS verktyg har varit en av Autosvarvs verktygsleverantörer sedan mer än 20 år, – Vi är nöjda med GJS tekniska kunskaper, kvalitet på verktygen, leveranstiden och så har de ofta bra priser, vi köper bara grejer som håller bättre och längre avslutar Johan Stening.  

Det nya verktyget från GJS gav en förbättrad livslängd med 59% och ökade samtidigt produktionstakten.  Ännu ett lyckat projekt. Med innovativa verktyg och expertis kunde GJS hjälpa kunden att öka produktiviteten.

På GJS Verktyg ser man fram emot en spännande höst med många nyheter inom skärande och hållande verktyg. www.gjsverktyg.se